Categorieën
Niet gecategoriseerd

Nieuwsbrief januari 2024

Het is inmiddels een jaar geleden dat onze laatste nieuwsbrief verscheen. In de tussentijd heeft Gastvrij Leusden niet stilgezeten en veel communicatie heeft via Facebook, WhatsApp en binnen de diverse subgroepen van vrijwilligers plaatsgevonden. Met de start van het nieuwe jaar is een nieuwe editie van de nieuwsbrief weer op zijn plaats, met een terugblik op 2023 en een vooruitblik op het nieuwe jaar.

Categorieën
Niet gecategoriseerd

Nieuwsbrief december 2022

Graag praten we je bij over de vluchtelingenopvang in Leusden. De opvangsituatie in Leusden is op dit moment redelijk stabiel, met bijna 300 Oekraïense vluchtelingen en circa 80 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Opvang, dagbesteding, onderwijs… veel is inmiddels geregeld of komt eraan!

Categorieën
Oekraïne

Kiwanis projecten Oekraïne

Kiwanisclub Leusden zet zich al meer dan 20 jaar in voor het welzijn van kinderen uit Leusden en omgeving. Vanuit de verschillende fundraisingsprojecten is een groot deel gegaan naar specifieke projecten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Na het helpen met de eerste opvangbehoeften – onder andere door een zeer geslaagde sponsorloop – zijn zij samen met de andere serviceclubs en gemeente Leusden een programma gaan bedenken voor de langere periode. Denk hierbij aan gezamenlijke activiteiten als fietsen, zwemmen, sporten, bezoek aan de dierentuin, maar ook aan het bouwen en inrichten van twee verblijfsplekken voor jonge en oudere kinderen. Doel van deze plekken was het creëren van een veilige plek waar men kon spelen, chillen en samenzijn.

Voor de kleinere kinderen is er medio zomer 2022 een kamer gerealiseerd. Deze kamer is gedacht en gerealiseerd door onze leden in samenwerking met Patrel Etiketten en Stickers B.V. uit Leusden. Kiwanisclub Leusden heeft met de gemeente afgesproken dat als er een einde komt aan de opvang van de Oekraïners, deze kamer zal worden geschonken aan een goed doel in Leusden voor jonge kinderen, in samenspraak met o.a. de stichtingen de  Groene Belevenis en Lariks Welzijn en Zorg. 

Afbeelding met binnen, kamer, meubels, versierd

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het tweede grote project waaraan op dit moment wordt gewerkt, is een kamer bedoeld voor de iets oudere Oekraïense kinderen. Het thema van deze kamer wordt: Chillen en samenzijn, en het is de bedoeling dat samen te doen met de kinderen uit Leusden en omgeving. 

De realisatie van deze kamer is begonnen in oktober 2022 en zal begin december gereed zijn. Ook voor dit project geldt dat deze kamer na beëindiging van de opvang zal worden overgedragen aan Fort33 of de Groene Belevenis.

De Kiwanisclub Leusden wil alle kinderen van alle basisscholen in Leusden, en vooral de kinderen van het Palet en Loysder Hoek, ontzettend bedanken voor hun inzet om dit alles mogelijk te maken. Ook dank aan vele vrijwilligers van Gastvrij Leusden en alle andere Leusdenaren.

Overigens is Kiwanisclub Leusden de kinderen uit andere vluchtgebieden niet vergeten. Denk hierbij aan vluchtelingen uit het Midden-Oosten.  Ook voor hen organiseert Kiwanisclub diverse activiteiten en krijgen zijn ook een veilige plek in Leusden. Ook voor hen werkt de Kiwanisclub Leusden samen met onze partners, waaronder de gemeente Leusden, Lariks Welzijn en Zorg, Fort33, de basisscholen en de Groene Belevenis.

Categorieën
Oekraïne

Achterveld organiseert sinterklaasfeest

Begin oktober vroeg ik me af wat er nodig zou zijn voor het organiseren van een sinterklaasactiviteit voor de Oekraïense kinderen in Achterveld. Hoe leuk zou het zijn om hen kennis te laten maken met deze Oer-Hollandse traditie in ons dorp. De locatie … waar aan de deur geklopt zou kunnen worden. was al snel gevonden bij vrienden op een boerderij aan de Klettersteeg. Samen met Ida, Marielle en Inga was ons Sintorganisatie-team compleet en zijn we aan de slag gegaan om er een heerlijk feestje van te kunnen maken! In Oekraïne wordt Sinterklaas gevierd op 19 december, maar op een hele andere manier dan wij gewend zijn, zonder rijmen, pieten en zonder het rode boek van Sinterklaas!

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover! We zijn trots en blij met alle hulp. We kwamen in een warm bad terecht van bedrijven en particulieren die graag een steentje wilden bijdragen. Zo was er een manager van een PLUS Supermarkt in Barneveld. Aan hem vroeg ik wat snoepgoed. Dat vond hij heel leuk en vervolgens vroeg hij mij een boodschappenlijst in te dienen, omdat we volgens hem wel meer nodig zouden hebben. Wij dachten na over sponsoring van de cadeautjes en kregen meer dan we gehoopt hadden! 

Door een grote gift hebben we voor alle 14 kids, in de leeftijd van 0 tot en met 14 jaar, mooie cadeautjes kunnen kopen. Met de winter voor de deur kunnen we veel handjes en voeten warm houden.  Ook van de Goede Doelen Commissie van de Rotary in Leusden hebben we een bijdrage ontvangen. 

De volwassenen worden verrast met  prachtige presentjes van Eurocompact Van den Brink, een cosmetica groothandel in Achterveld. Ook hebben we nog diverse leuke kadootjes gekregen van particuliere mensen uit onze omgeving! 

Ondertussen hadden we ook contact gelegd met de Stichting Sinterklaas Achterveld en hebben we Sint uitgenodigd op ons feestje op 3 december! Op zaterdag 19 november bij de intocht in Achterveld heeft Sint alle nieuwe inwoners van Achterveld welkom geheten in ons dorp en al kennis kunnen maken met de Oekraïense kids.

Er was nog wat verwarring over de betekenis van het rode boek van Sinterklaas, want de mama’s vroegen zich echt af waarom Sint al die achtergrondinfo over de kids nodig heeft….!
Maar dat komt wel goed.

We zijn er klaar voor en hebben er veel zin in. Ja, trots en vol verwachting klopt ons hart… Alle ingrediënten voor een gezellig sinterklaasfeest zijn er, mogelijk gemaakt door en met dank aan: Eurocompact Van den Brink B.V. Achterveld, Rotary Leusden Goede Doelen Commissie, Supermarkt PLUS Barneveld, Kaasboerderij Vanelly Barneveld, WALO en een aantal particulieren uit Achterveld, Houten en Amersfoort.  
Wij zijn er klaar voor!


Karin van Hamersveld, Ida van de Burgwal, Marielle Voskuilen en Inga Mackeviciene. 

Categorieën
Niet gecategoriseerd

Nieuwsbrief september 2022

Graag praten we je bij over de vluchtelingenopvang in Leusden. Onze Oekraïense gasten beginnen hun draai te vinden en worden steeds meer zelfredzaam. Voor de tijdelijke opvang van minderjarige asielzoekers is juist meer van onze inzet nodig.

Categorieën
COA

Nieuwe opvang in Leusden: tijdelijk 80 jonge, alleenstaande vluchtelingen

Het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, vangt vanaf woensdag 1 juni voor twee maanden ongeveer 80 jonge vluchtelingen op in Leusden. Eerder dit jaar was dat voor een korte periode in het ISVW-hotel, nu voor een periode van twee maanden in het Van der Valk hotel in deze gemeente.

Lees het bericht op leusden.nl

Lees meer op leusderkrant.nl

Wanneer?

De groep zal verspreid over 1 en 2 juni in groepen van 40 jongeren naar Van der Valk Leusden komen. De groep zal voor minstens één en vooralsnog maximaal twee maanden in Leusden opgevangen worden.

Waar?

Het COA en Van der Valk Leusden zijn overeengekomen dat er een groep slaapkamers beschikbaar wordt gesteld, met circa 3-4 gasten per kamer. Daarnaast komen er twee gemeenschappelijke ruimten voor deze groep, voor eten, recreatie en activiteiten.

Wie?

Het betreft alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (AMV) in de leeftijd van 14 tot 17 jaar. De exacte samenstelling (jongen/meisje, land van herkomst, taal, etc) wordt komende dagen bekend.

In tegenstelling tot de opvang van de Oekraïense vluchtelingen heeft niet de gemeente Leusden de regie, maar het COA. Uiteraard wel alles in goed onderling overleg.

Gastvrij Leusden is een onafhankelijke stichting met als doel om tijdelijke en vaste bewoners met een vluchtelingenachtergrond diverse activiteiten en faciliteiten aan te bieden om hun verblijf in Leusden te veraangenamen. Wij zullen voor deze doelgroep dus de samenwerking met het COA aangaan.

Waarom?

Het betreft de komende tijd een tijdelijke opvanglocatie ter ontlasting van de centrale ontvangstlocatie in Ter Apel. Het COA is verantwoordelijk voor de veilige huisvesting, noodzakelijke middelen en begeleiding als voorbereiding op een toekomst in Nederland of het land van herkomst. Na hun verblijf hier zullen de AMV’s naar een meer structurele locatie gaan voor het starten van hun officiële asielaanvraag.

Wat?

In Leusden gaat het vooral om verblijf in afwachting tot ruimte in een vervolglocatie. Dat betekent dat er geen officiële taal- of begeleidingsprogramma’s nog beschikbaar zijn. Samen met Gastvrij Leusden wordt bekeken hoe een programma met dagactiviteiten – opgezet en ondersteund door vrijwilligers uit Leusden en omgeving – eruit zou kunnen zien.

Hoe?

Het soort inzet vanuit Gastvrij Leusden zal voor deze groep vluchtelingen anders zijn dan voor de Oekraïense vluchtelingen. Dat komt omdat deze groep vooralsnog maximaal 2 maanden hier zal zijn en minder juridische mogelijkheden hebben (nog geen mogelijkheden voor onderwijs en werk). Waar er kansen liggen om wellicht activiteiten samen te doen, zullen we dat zeker opzoeken.

Twee keer opvang in Leusden, is dat te veel?

De komst van deze groep komt onverwacht en komt in een tijd dat een groot deel van Leusden zich richt op de aanwezige Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast is er in december en januari nog een soortgelijke groep van 30 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Leusden geweest. Deze samenloop is dus verre van ideaal, maar de situatie in diverse delen van de wereld zijn op dit moment helaas ook niet ideaal.

Vanuit Gastvrij Leusden willen we we daarom – samen met het COA, de Gemeente, onze vrijwilligers en de rest van Leusden – ons best doen om deze jongeren een prettig en zinvol tijdelijk verblijf te bieden. We hebben in Leusden zo’n enorm grote, bereidwillige groep, dat nog niet iedereen die wil heeft kunnen bijdragen aan de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. We kunnen daarom een tweede groep vrijwilligers bij elkaar brengen om de komende twee maanden deze groep jongeren te kunnen ondersteunen. We gebruiken daarom natuurlijk onze ervaringen van het afgelopen half jaar, waardoor we dit ook heel snel en handig kunnen doen. Help jij mee?

Meehelpen?

We wil graag alle vrijwilligers van Gastvrij Leusden vragen om ook voor deze groep een gastvrij ontvangst en verblijf te helpen creëren. hiervoor volgt een mail met informatie over hoe je kan helpen.

Ben je nog niet ingeschreven? Meld je ook vrijblijvend aan voor meer informatie of als (mogelijke) vrijwilliger bij Gastvrij Leusden.

Nota bene: door de relatief korte opvangduur en opvang in het hotel is er waarschijnlijk geen behoefte aan spullen. Voor basiskleding wordt ook gezorgd via het Rode Kruis. Als er bijzondere behoeften zijn, zal deze via de nieuwsbrief en WhatsApp worden gedeeld.

Categorieën
Niet gecategoriseerd

Nieuwsbrief mei 2022

De opvang in Leusden gaat deze maand een nieuwe fase in. Als vervanging voor een aantal bestaande centrale locaties en diverse gastgezinnen start op 31 mei een nieuwe langdurige opvanglocatie in een omgebouwd bedrijfspand aan de Storkstraat met een capaciteit tot maximaal 240 vluchtelingen. De gemeente, Lariks en Gastvrij Leusden zijn druk bezig met de voorbereidingen. Samen met zoveel enthousiaste vrijwilligers gaat het zeker lukken om daar een prettige en bruisende plek van te maken. In deze nieuwste nieuwsbrief blikken we terug en vooruit wat er zoal is gebeurd en staat te gebeuren in Leusden.

Categorieën
Oekraïne

Voorjaarsconcert voor de Vrede

Op vrijdag 13 mei verzorgt het Leusdens Mannenkoor het voorjaarsconcert voor de vrede. De netto opbrengst van de kaartverkoop en de collecte komt ten goede aan de opvang van vluchtelingen in Leusden.

Kaartverkoop via www.leusdensmannenkoor.nl of diverse winkels (zie poster). Zaal is open vanaf 19:30, uitvoering start om 20:00.

Locatie: Marcuskerk (Asschatterweg 1, Leusden)

Categorieën
Niet gecategoriseerd

Nieuwsbrief april 2022

De afgelopen weken is er weer heel veel werk verzet om Oekraïense gasten in Leusden te ondersteunen. We zijn met velen! Zo’n 450 mensen hebben zich inmiddels bij Gastvrij Leusden aangesloten. Dit betekent ook dat nog niet iedereen al een bijdrage heeft kunnen leveren. Toch zullen we de komende tijd nog veel handen nodig hebben. In plaats van een sprint te trekken, moeten we klaar zijn voor een marathon waarin we elkaar kunnen aflossen. Het is hartverwarmende om de bereidwilligheid en energie te zien. Laten we dat vasthouden!

Categorieën
Oekraïne

3 gratis webinars Oekraïens

Radboud in’to Languages verzorgt gratis webinarreeks Oekraïens
Heel veel mensen in Nederland dragen de vluchtelingen uit Oekraïne een warm hart toe en komen in actie. Ook Radboud in’to Languages draagt graag een steentje bij.
Op 24 en 31 maart en 7 april verzorgt het expertisecentrum voor taal en communicatie van de Radboud Universiteit een gratis webinarreeks Oekraïens.

Waarom gratis webinars Oekraïens?
De mensen uit Oekraïne die in Nederland komen, hebben in allerijl huis en haard achtergelaten en moeten er nu het beste van maken in een vreemd land. Dat is moeilijk. Gelukkig zijn er heel veel betrokken Nederlanders die hun uiterste best doen om deze mensen te helpen. Vrijwilligers, zorgmedewerkers, overheidsmedewerkers, leerkrachten en mensen die vluchtelingen onderdak bieden. Voor deze mensen kan het prettig zijn om de taal een beetje te kunnen verstaan en spreken en meer te weten over de Oekraïense cultuur. Radboud in’to Languages weet als geen ander hoe belangrijk het is om elkaar te kunnen begrijpen, en de bijdrage die taal daaraan kan leveren. Voor het talencentum is het dan ook vanzelfsprekend om deze gratis webinarreeks aan te bieden.

Meer informatie over de webinars
De webinars duren een uur en behandelen de basis van het Oekraïens. Wat voor taal is het?  Hoe oud is de taal? Hoe verwant is het aan de buurtalen? Hoe begin je een gesprek? Hoe heet je iemand welkom? Hoe stel je jezelf voor? Wat is er typisch aan de cultuur?
Schrijf je hier in voor de gratis webinarreeks Oekraiëns