Categorieën
Oekraïne

Kiwanis projecten Oekraïne

Kiwanisclub Leusden zet zich al meer dan 20 jaar in voor het welzijn van kinderen uit Leusden en omgeving. Vanuit de verschillende fundraisingsprojecten is een groot deel gegaan naar specifieke projecten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Na het helpen met de eerste opvangbehoeften – onder andere door een zeer geslaagde sponsorloop – zijn zij samen met de andere serviceclubs en gemeente Leusden een programma gaan bedenken voor de langere periode. Denk hierbij aan gezamenlijke activiteiten als fietsen, zwemmen, sporten, bezoek aan de dierentuin, maar ook aan het bouwen en inrichten van twee verblijfsplekken voor jonge en oudere kinderen. Doel van deze plekken was het creëren van een veilige plek waar men kon spelen, chillen en samenzijn.

Voor de kleinere kinderen is er medio zomer 2022 een kamer gerealiseerd. Deze kamer is gedacht en gerealiseerd door onze leden in samenwerking met Patrel Etiketten en Stickers B.V. uit Leusden. Kiwanisclub Leusden heeft met de gemeente afgesproken dat als er een einde komt aan de opvang van de Oekraïners, deze kamer zal worden geschonken aan een goed doel in Leusden voor jonge kinderen, in samenspraak met o.a. de stichtingen de  Groene Belevenis en Lariks Welzijn en Zorg. 

Afbeelding met binnen, kamer, meubels, versierd

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het tweede grote project waaraan op dit moment wordt gewerkt, is een kamer bedoeld voor de iets oudere Oekraïense kinderen. Het thema van deze kamer wordt: Chillen en samenzijn, en het is de bedoeling dat samen te doen met de kinderen uit Leusden en omgeving. 

De realisatie van deze kamer is begonnen in oktober 2022 en zal begin december gereed zijn. Ook voor dit project geldt dat deze kamer na beëindiging van de opvang zal worden overgedragen aan Fort33 of de Groene Belevenis.

De Kiwanisclub Leusden wil alle kinderen van alle basisscholen in Leusden, en vooral de kinderen van het Palet en Loysder Hoek, ontzettend bedanken voor hun inzet om dit alles mogelijk te maken. Ook dank aan vele vrijwilligers van Gastvrij Leusden en alle andere Leusdenaren.

Overigens is Kiwanisclub Leusden de kinderen uit andere vluchtgebieden niet vergeten. Denk hierbij aan vluchtelingen uit het Midden-Oosten.  Ook voor hen organiseert Kiwanisclub diverse activiteiten en krijgen zijn ook een veilige plek in Leusden. Ook voor hen werkt de Kiwanisclub Leusden samen met onze partners, waaronder de gemeente Leusden, Lariks Welzijn en Zorg, Fort33, de basisscholen en de Groene Belevenis.