Categorieën
Oekraïne

Achterveld organiseert sinterklaasfeest

Begin oktober vroeg ik me af wat er nodig zou zijn voor het organiseren van een sinterklaasactiviteit voor de Oekraïense kinderen in Achterveld. Hoe leuk zou het zijn om hen kennis te laten maken met deze Oer-Hollandse traditie in ons dorp. De locatie … waar aan de deur geklopt zou kunnen worden. was al snel gevonden bij vrienden op een boerderij aan de Klettersteeg. Samen met Ida, Marielle en Inga was ons Sintorganisatie-team compleet en zijn we aan de slag gegaan om er een heerlijk feestje van te kunnen maken! In Oekraïne wordt Sinterklaas gevierd op 19 december, maar op een hele andere manier dan wij gewend zijn, zonder rijmen, pieten en zonder het rode boek van Sinterklaas!

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover! We zijn trots en blij met alle hulp. We kwamen in een warm bad terecht van bedrijven en particulieren die graag een steentje wilden bijdragen. Zo was er een manager van een PLUS Supermarkt in Barneveld. Aan hem vroeg ik wat snoepgoed. Dat vond hij heel leuk en vervolgens vroeg hij mij een boodschappenlijst in te dienen, omdat we volgens hem wel meer nodig zouden hebben. Wij dachten na over sponsoring van de cadeautjes en kregen meer dan we gehoopt hadden! 

Door een grote gift hebben we voor alle 14 kids, in de leeftijd van 0 tot en met 14 jaar, mooie cadeautjes kunnen kopen. Met de winter voor de deur kunnen we veel handjes en voeten warm houden.  Ook van de Goede Doelen Commissie van de Rotary in Leusden hebben we een bijdrage ontvangen. 

De volwassenen worden verrast met  prachtige presentjes van Eurocompact Van den Brink, een cosmetica groothandel in Achterveld. Ook hebben we nog diverse leuke kadootjes gekregen van particuliere mensen uit onze omgeving! 

Ondertussen hadden we ook contact gelegd met de Stichting Sinterklaas Achterveld en hebben we Sint uitgenodigd op ons feestje op 3 december! Op zaterdag 19 november bij de intocht in Achterveld heeft Sint alle nieuwe inwoners van Achterveld welkom geheten in ons dorp en al kennis kunnen maken met de Oekraïense kids.

Er was nog wat verwarring over de betekenis van het rode boek van Sinterklaas, want de mama’s vroegen zich echt af waarom Sint al die achtergrondinfo over de kids nodig heeft….!
Maar dat komt wel goed.

We zijn er klaar voor en hebben er veel zin in. Ja, trots en vol verwachting klopt ons hart… Alle ingrediënten voor een gezellig sinterklaasfeest zijn er, mogelijk gemaakt door en met dank aan: Eurocompact Van den Brink B.V. Achterveld, Rotary Leusden Goede Doelen Commissie, Supermarkt PLUS Barneveld, Kaasboerderij Vanelly Barneveld, WALO en een aantal particulieren uit Achterveld, Houten en Amersfoort.  
Wij zijn er klaar voor!


Karin van Hamersveld, Ida van de Burgwal, Marielle Voskuilen en Inga Mackeviciene.