Wat krijgt een vluchteling of asielzoeker?

Wat krijgt een vluchteling in Leusden?

In de noodopvang situatie krijgen de vluchtelingen een magnetron maaltijd en geld voor de broodmaaltijden. Het bedrag is afhankelijk van de eventuele gezinssamenstelling. Men krijgt geen zakgeld.

De financiële situatie verandert als de vluchtelingen een verblijfsvergunning voor 5 jaar hebben (zie onderstaand filmpje).

Wat krijgt een vluchteling of asielzoeker?

Er is een groot verschil tussen wat vluchtelingen in een noodopvang en wat ze in een asielzoekerscentrum ontvangen. Vluchtelingen die nu ons land binnenkomen, komen terecht in een noodopvang zoals een sporthal of een omgebouwde daklozenopvang. Zij krijgen alleen onderdak en drie maaltijden per dag. Verder niets.

Vluchtelingen die in een asielzoekerscentrum zitten en aan hun procedure zijn begonnen, hebben recht op meer.

wat krijgt een asielzoeker

Geld

De mensen in asielzoekerscentra krijgen elke week een bepaald geldbedrag. Hoeveel dat is, hangt van de gezinssamenstelling af. Vluchtelingen die alleen zijn, krijgen per persoon bijvoorbeeld meer geld dan gezinnen die hierheen vluchten. Hoe het precies zit, zie je hier:

Azc waar asielzoekers zelf voor hun eten moeten zorgen:

GROOTTE HUISHOUDEN GELD PER VOLWASSENE P.W. GELD PER KIND (JONGER DAN 18 JAAR) P.W.
1 of 2 mensen €44,60 €34,86
3 mensen €37,07 €28,93
4 of meer mensen €33,05 €25,80

Azc waar asielzoekers elke dag avondeten krijgen:

GROOTTE HUISHOUDEN GELD PER VOLWASSENE P.W. GELD PER KIND (JONGER DAN 18 JAAR) P.W.
1 of 2 mensen €27,72 €19,11
3 mensen €23,01 €15,86
4 of meer mensen €20,51 €14,14

Naast geld voor eten krijgen asielzoekers ook €12,95 per week om uit te geven aan bijvoorbeeld kleren of een voetbal. Asielzoekers krijgen van het COA een bankrekening waar dat geld elke week op wordt gestort.

Heeft een vluchteling nog eigen kapitaal? Dan krijgt hij minder van overheid. Tot slot krijgen asielzoekers die een woning hebben gekregen een lening om spullen als een bed, bank, tafel en koelkast te kopen.

Bron : nos.nl