Media

3 september 2016 : In Golfbreker Actueel zaterdag een update van de vluchtelingen in Leusden met Water Maas.

23 juli 2016 : AD

Haring proeven met Syrische vluchtelingen: Ze komen zo uit het water toch?

Noem het een onderdeel van de inburgering: AD proeft haring met Syrische vluchtelingen in een azc. Nihad: ,,Wat zijn ze zacht.”

© AD

Testlocatie: azc Leusden

Mohamed, Anas, Feras, Ahmed Hesham, Nihad en andere Mohamed wonen – met zo’n 350 andere vluchtelingen – in een oud-schoolgebouw aan de Clarenburg in Leusden. Deze noodopvang is afgelopen februari geopend en blijft maximaal anderhalf jaar bestaan. Daarna komen er woningen op deze locatie. Het merendeel van de bewoners is afkomstig uit Syrië. Verder zijn er vluchtelingen uit onder meer Irak, Iran en Eritrea. De ruimtes variëren van zespersoonskamers tot kamers voor 24 personen. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar is er een taalklas. Oudere kinderen zitten in een internationale schakelklas buiten de noodopvang. Volgens locatiemanager ­Josien Walraven is de lokale bevolking zeer begaan met de vluchtelingen. ,,Ruim 700 mensen uit Leusden gaven te kennen iets te willen betekenen voor de vluchtelingen, bijvoorbeeld door taalles te geven, samen te sporten of samen te koken en te eten. Daar word ik heel blij van.’’

© AD

‘Er is in Syrië geen vis die op haring lijkt’

En of er in Syrië vis wordt gegeten, zegt de Syrische chef-kok Kasem Alelian (37) uit Utrecht. Syrië heeft immers een aantal gro­te rivieren (zoals de Eufraat) en ligt aan de Middellandse Zee. Met kabeljauw, garnalen en calamaris worden in zijn thuisland populaire gerechten gemaakt. Maar in Syrië is niet een vis die – qua smaak – ook maar een beetje op haring lijkt, stelt Alelian. ,,Die smaak is zo sterk en uniek, met niks te vergelijken.’’

Alelian zwaait de scepter in de keuken van Syr, een Syrisch restaurant dat eind juni in de binnenstad van Utrecht is geopend. Syr is een initiatief van Stichting Gys, een stichting voor sociaal en duurzaam ondernemen. Het restaurant is mogelijk gemaakt door ruim 500 investeerders en de inzet van meer dan 70 vrijwilligers. Syr biedt betaalde arbeidsplaatsen aan vluchtelingen met een verblijfsstatus.

Kibbeling
Op de menukaart van Syr staan ,,Syrische gerechten bereid met een Europese twist’’, aldus Alelian. Ook visgerechten. Romige vissoep, bijvoorbeeld, gebakken heek en een mosselpotje met kurkumasaus. De Syrische kok, naar eigen zeggen groot visliefhebber, heeft al kennisgemaakt met Hollandse nieuwe. ,,Dat was op de markt in Groningen. Ik heb kibbeling en een haring aan de staart gegeten. De kibbeling beviel me eerlijk gezegd iets beter. Maar ik heb de haring wel helemaal opgegeten.’’

Staat Hollandse nieuwe binnenkort op de menukaart? ,,Ik weet het niet. De smaak van haring is wel héél sterk… ’’

© AD

De speaker van Mohamed (16) is niet groter dan een halve tennisbal, maar de Syrische muziek die eruit komt, vult de hele eetzaal op de eerste verdieping van de noodopvang in Leusden. Het is ongetwijfeld vrolijk makende muziek, anders keken de mannen die ‘Mo’ deze doordeweekse middag vergezellen er niet zo blij bij. Wanneer Mohamed – beginnend snorretje en pretogen – de schaal met verse haringen ziet, pakt hij snel zijn smartphone uit de broekzak. Hij scrolt en tikt een paar keer op zijn schermpje, steekt zijn hand omhoog en zegt: ,,Listen!” Het is een paar seconden stil, totdat Frans Bauer – zanger van het Nederlandse levenslied – uit het kleine boxje schalt.

,,Heb je even voor mij”, neuriet Mohamed mee. De jonge Syriër schatert het uit. Hij is nog geen jaar in Nederland, maar wel al
bekend met Hollandse klassiekers. Mohamed, nieuwsgierig als hij is, wil graag kennismaken met een andere klassieker: Hollandse nieuwe, ook wel maatjesharing: de eerste jonge haring van het seizoen. De Hollandse nieuwe – aan de staart, uitjes en zuur apart – zijn afkomstig van Visgilde Lijffijt & De Jong, een viswinkel uit Utrecht die volgens de AD Haringtest puike haring heeft.

Zuur gezicht
Op een paar banken en stoelen rondom een laag tafeltje met daarop de schaal haring schuiven Anas (25), Ahmed (15), Feras (29), Hesham (50) en een tweede ­Mohamed (13) aan. Ze komen allemaal uit Syrië en zijn sinds oktober of november vorig jaar in Nederland. Alleen Hisham (30) doet een paar stappen naar achteren wanneer hij de visjes ziet liggen. ,,Ze komen zo uit het water, zonder te koken of te bakken, toch?” Hij trekt er een zuur gezicht bij. ,,Mijn familie uit Syrië is dol op vis. Zij zouden hieraan meedoen, ik niet. Ik ben sowieso geen visliefhebber. Doe mij maar een stukje kip”, zegt Hisham terwijl hij zijn neus dichtknijpt.

De mannen die het wel aandurven, kijken elkaar vragend aan. Je ziet ze denken: ga jij of ga ik? Dan staat Feras op. Iemand moet de eerste zijn. Hij loopt naar de schaal, pakt een haring aan de staart en kijkt nog eens goed om zich heen. Terwijl het visje bijna in zijn mond hangt, begint de rest te klappen. Dan neemt Feras een flinke hap. Van zijn gezicht is in de seconden die volgen niet af te lezen of de haring in de smaak valt. Dan gaat zijn duim, zij het voorzichtig, omhoog. En weer omlaag. ,,Die nasmaak blijf heel lang hangen”, zegt hij. Mohamed is de tweede. Hij doopt de haring volledig onder in de uitjes, drukt er wat zuur tussen en begint te eten. Vervolgens begint iedereen te klappen en te happen.

Magnetronmaaltijd
Dan komt Nihad (40) – gekleed in oranje korte broek en dito ge­kleur­de polo – de zaal binnen. Wanneer hij zijn landgenoten ziet eten, begint Nihad hem een beet­je te knijpen. ,,Er is nog wel een visje voor mij, hè?” zegt hij met lichte paniek in zijn ogen.

Niet getreurd, vishandelaar Jelle de Jong heeft er deze ochtend minstens 25 schoongemaakt. ­Nihad pakt er twee tegelijk en begint  te happen. ,,Wat zijn ze zacht”, zegt hij. De Hollandse nieuwe is goed aan hem besteed. ,,En dit is mijn eerste keer, hè?” zegt hij trots.

Sinds Nihad in Nederland is, heeft hij nauwelijks vis gegeten. Terwijl er in Syrië een paar keer per week vis op zijn bord lag. Zijn favorieten: zalm en calamaris. Zelf koken kan echter niet in de noodopvang in Leusden, simpelweg omdat de faciliteiten ontbreken. De bewoners krijgen elke dag een magnetronmaaltijd, ook wel black box genoemd. In de black box zit ­eigenlijk nooit vis, zegt Nihad.

Laatst maakte hij een wandelingetje door Leusden. Hij bleef hangen bij de vitrine van een viswinkel, vlakbij de Jumbo. Daar zag hij ze al liggen, vlak naast de paling: Hollandse nieuwe. Hij heeft er een tijdje verlekkerd naar zitten kijken en zei tegen zichzelf: ooit ga ik er eentje proberen. Nihad heeft deze middag zes haringen gegeten.

15 juni 2016 : Leusder Krant http://testkrant.penthion.nl/scripts/edoris/edoris.dll?tem=epaper_view_gl&paper=24&edition=20160615

lk 15062016

15 juni 2016 : LeusdenNu http://hyperlocal.persgroep.nl/data/LNU/24/index.html

leusdennu 15062016

31 mei 2016 : RTVUtrecht nieuwsbericht vanaf 6.45-8.19 http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/u-vandaag/20160531-1700

downey film

AMERSFOORT – Downey’s in Amersfoort organiseert maandagavond een diner voor 35 vluchtelingen. Het restaurant wordt grotendeels gerund door mensen met een verstandelijke beperking.

Het idee voor de avond kwam tot stand dankzij Koen van Dam. Hij doet de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en loopt daarom stage bij Downey’s.

“Mijn moeder gaf taalles bij het vluchtelingencentrum bij mij in de straat. Ik vertelde op mijn stage dat er een paar mensen bij ons kwamen eten en toen bleek mijn begeleider helemaal enthousiast. Hij wilde direct vluchtelingen uitnodigen bij Downey’s”, vertelt Van Dam.

Via Facebook en een collecte is zevenhonderd euro opgehaald om het diner te bekostigen. Op het menu staan onder meer zoete aardappelsoep, shoarma met frietjes en een brownie als dessert.

Downey’s in Amersfooort is van plan vaker voor vluchtelingen te koken.

25 mei 2016 : Leusder Krant http://testkrant.penthion.nl/scripts/edoris/edoris.dll?tem=epaper_view_gl&paper=24&edition=20160525

25052016 kleding lk

25052016 lk

15 april 2016 : Radio Eva

13 april 2016 : Leusden NU http://hyperlocal.persgroep.nl/data/LNU/15/index.html

lnu 13042016

13 april 2016 : Algemeen Dagblad

dav

dav

9 april 2016 : In Golfbreker Actueel zaterdag een update van de vluchtelingen in Leusden met Water Maas.

lk06042016-1
lk06042016-2
lnu30032016
30 maart 2016 : Leusder Krant http://testkrant.penthion.nl/scripts/edoris/edoris.dll?tem=epaper_view_gl&paper=24&edition=20160330

lk3003201612800239_1066909950038832_8628026037364121427_n

Op 24 maart 2016 hebben de vluchtelingen uit de noodopvang hun steun betuigd aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Dit deden ze door een kaart en kindertekeningen aan te bieden aan burgemeester Annemieke Vermeulen, die deze graag in ontvangst nam. Annemieke Vermeulen: “Ik ben blij met dit positieve signaal van de mensen uit de noodopvang. Mooi om te zien dat ze op deze manier met ons meeleven. En laten we niet vergeten dat deze mensen juist voor dit geweld zijn gevlucht.”
De burgemeester gaat de tekeningen met een begeleidende brief aan de burgemeester van Brussel sturen.

lnu16032016-1
lk09032016-1
lk09032016-2

lk24022016

lk24022016-2

24 februari 2016 : Leusden NU  http://hyperlocal.persgroep.nl/data/LNU/8/

lnu24022016-1

24 februari 2016 : Leusden NU http://hyperlocal.persgroep.nl/data/LNU/8/ pagina 3

lnu24022016-2