Huisvesting van statushouders

Waarheen gaan de vluchtelingen uit de Noodopvang Leusden?

De vluchtelingen en statushouders die verblijven in Leusden verhuizen in juli en augustus naar opvanglocaties met meer faciliteiten. Deze locaties beschikken over keukens, meer sanitair en privacy.

De locaties zijn o.a. AZC Aalten, AZC Arnhem, AZC Blitterswijck (Venray), AZC Budel, AZC Delfzijl, AZC Hoogeveen, AZC Leersum, AZC Luttelgeest, AZC Middelburg, AZC Nijmegen, AZC Winterswijk, AZC Zeewolde, AZC Zeist en AZC Zutphen.

Waar krijgen de statushouders een woning toegewezen?

De vluchtelingen die hun procedure vanuit de noodopvang Leusden hebben doorlopen, krijgen een woning toegewezen in de provincies Nood-Holland, Flevoland of Utrecht.

Woningen

De gemeente is verplicht om jaarlijks een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Dit zijn mensen die als asielzoeker naar Nederland zijn gekomen en van de IND een verblijfsvergunning hebben gekregen. We verwachten dat we tot en met 2016 zo’n 90 statushouders in ongeveer 30 sociale huurwoningen moeten huisvesten, en in de jaren daarna zo’n 70 statushouders per jaar.

Om een te grote druk op de woningvoorraad te voorkomen, worden er versneld extra sociale huurwoningen gerealiseerd. Hierbij wordt gekeken naar verschillende locaties waaronder de bouw van kleinere appartementen in het kantoorpand van Torex aan de Olmenlaan (oplevering in 2017). Naast inwoners die op de wachtlijst staan, kunnen in deze extra woningen straks ook statushouders terecht. Dit geldt ook voor lopende projecten zoals de Biezenkamp, Agteveld Zuid en Bouwdriest. Daarnaast kijken we naar mogelijkheden voor tijdelijke woningen voor de duur van zo’n 10 jaar, specifiek voor statushouders.

Bron : Gemeente Leusden & COA