Gezondheidscentrum asielzoekers

Gezondheidscentrum Asielzoekers (GC A) biedt kwalitatief hoogwaardige huisartsenzorg aan asielzoekers. We streven naar uniforme zorgkwaliteit om de asielzoeker op iedere GC A locatie op dezelfde manier tegemoet te kunnen treden. GC A zorgt ervoor dat goede huisartsenzorg voor alle asielzoekers altijd dichtbij en goed toegankelijk is. Zoals deze zorg er voor elke Nederlander is. Met daarbij uiteraard extra aandacht voor de taal- en cultuurverschillen, de leefsituatie, asielprocedure en bijzondere zorgbehoefte van de asielzoeker.

Zorg noodopvang Leusden

GC A is als landelijk gezondheidscentrum ook op de Noodopvang in Leusden aanwezig. Vluchtelingen kunnen hier terecht voor een consult met een huisarts, een praktijkverpleegkundige, consulent GGZ of een praktijkassistent (een gediplomeerde doktersassistent die de hele praktijk ondersteunt).

  • maandag        9.30 – 10.30
  • woensdag       9.30 – 10.30
  • donderdag     9.30 – 10.30
  • vrijdag            9.30 – 10.30

24/7 bereikbaar

Het GC A op de noodopvang is een ‘kleine huisartsenpraktijk’. Afhankelijk van de grootte van de locatie, is er een bepaald aantal inloopspreekuren per week. Daarnaast kunnen vluchtelingen 24uur per dag, 7 dagen in de week bellen met de Praktijklijn. Dit is een centraal georganiseerd medisch callcenter, waar gediplomeerde praktijkassistenten en een huisarts werken. Zij spreken veelal meerdere talen. De vluchteling kan hier (medische) vragen stellen, of een afspraak maken bij de huisartsenpraktijk of een andere zorgverlener. Zonodig regelt de Praktijklijn ook taxivervoer voor de vluchteling.

 

Een bijzondere doelgroep

Omdat vluchtelingen een kwetsbare doelgroep zijn, biedt GC A meer dan alleen de reguliere zorg. Meer dan niet-asielzoekers hebben vluchtelingen en asielzoekers psychosociale klachten, huidziekten, tropische infectieziekten en klachten door zorgachterstand (bijvoorbeeld mondzorg, slecht verzorgde wonden of verkeerd gezette botbreuken). Daarom bieden we individuele zorgcoördinatie en coaching & begeleiding aan. Tevens wordt er actief een medische intake aangeboden wanneer een asielzoeker voor het eerst in een azc komt wonen. Zo kan er direct worden vastgesteld of zorg nodig is en kan een behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium worden gestart.

Bron: gcasielzoekers